Journal

Vocea mamei.

Nu-mi amintesc exact cum suna vocea mamei atunci cand eram mica. Nu stiu cele mai dese expresii sau cele mai dulci cuvinte de alinare. Nu le aud in minte asa cum aud un cantec nou, nu le am intiparite in memorie dar stiu ca ele au ramas intiparite in mine. Mi-au format circumvolutiuni, mi-au facut creierul sa creasca, au determinat actiuni. Asa spun ultimele cercetari in maparea si dezvoltarea creierului.

De multe ori, atunci cand ii vorbesc lui Radu ma gandesc la chestia asta descoperita de stiinta si ma bucur ca o stiu. 

Ce imi doresc sa auda cel mai des? Ce bucatica din creierul lui vreau sa se aprinda atunci?

Inevitabil imi vin in minte adulti din jurul meu. Observ cum unii oameni se activeaza cel mai des atunci cand vine vorba de mancare. Este doar un exemplu dar de unde vin toate aceste tipare si preferinte?

„Mananca tot din farfurie” sau laudele excesive atunci cand vine vorba de o nevoie atat de basic deturneaza sensul actiunii. Un bebelus de cateva ore se indreapta catre san din instinct, corpul nostru este capabil sa-si satisfaca nevoile de baza chiar si fara indemnuri sau urale. „Mananca” e de prisos  atunci cand iti este foame. E „cuminte” SI mananca sunt considerate calitati in conditiile in care caracteristica definitorie a homo sapiens sapiens e ratiunea.

Acum ceva timp, in timpul unei conferinte a prof. Florian Colceag, am vazut o harta a mintii. Harta aceea vroia sa evidentieze cum se formeaza „vocea ratiunii”. Creierul se dezvolta si in functie de ce aude copilul. Astfel, cuvintele care compuneau cele mai des auzite fraze activau aceeasi regiune a creierului. Destul de important, nu?

Sunt atenta la ceea ce ii spun si la ceea fac. Cand sunt prea concentrata devin atenta sa o las mai moale. Doresc sa ii fiu un exemplu si in ceea ce inseamna relaxarea si spontaneitatea dar in conditiile in care stiu ca am fost formata de ceea ce mi s-a spus, cred cu tarie intr-un instinct educat si asumat. 

„Traiesc in cutii facute,

   Au vederi inguste.

   Evadez la munte, natura, verde,

   Ochi deschis in frunte”

                                                Carbon 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s